Hoe zal onze woning er in de toekomst uitzien? In de afgelopen 100 jaar is het bouwen van een huis een stuk ingewikkelder geworden. Aspecten zoals de duurzaamheid van een huis, de energiewaarde en de milieuvriendelijkheid van een huis nemen een alsmaar belangrijkere rol in. Al tegen 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energieneutraal zijn. Wij spraken met de bouwfirma Dumobil uit Tielt over de toekomst van de moderne nieuwbouwwoning. Als het van hen afhangt zullen huizen in de toekomst niet langer opgewarmd worden door fossiele brandstof.

De bouwsector is een sector in verandering, dat is wel duidelijk.

Vanuit de overheid en vanuit de maatschappij stijgt de druk om duurzamer te bouwen, wat betekent dat je tijdens het bouwen van een huis of bouwproject zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Wie een duurzame woning bouwt, streeft bijvoorbeeld naar een zuinig energieverbruik. Bouwontwikkelaar Dumobil  heeft de kennis in huis om een woning én duurzaam en kostenefficiënt te bouwen.

Hoe zorg je voor een duurzaam en milieuvriendelijk huis?

Naast de standaard technieken om duurzaam te bouwen, zoals focussen op isoleren of overal dubbele beglazing voorzien zet de bouwfirma Dumobil in op twee opmerkelijke technieken. Door woonprojecten of nieuwbouwwoningen aan te sluiten op geothermie en/of op een warmtenet.

Maar wat betekenen die termen nu precies? Geothermie is een innovatieve manier om je huis te verwarmen. Onze aarde is een onuitputtelijke warmtebron. Als we dus diep genoeg boren, vinden we er voldoende gratis energie om uw huis en sanitair te verwarmen. In de zomer is de aarde kouder dan de warme buitenlucht. Die lagere temperatuur gebruiken we dan om uw huis aangenaam te verkoelen. Met geothermie – de energie die de aarde u gratis schenkt – is het in uw huis van Dumobil altijd behaaglijk warm of is er net een koelend effect, wat zorgt voor een aangenaam leefklimaat. Toegegeven, een verwarmingsinstallatie op geothermie is iets duurder dan een installatie op gas of elektriciteit. Maar die meer-investering wint u snel terug. Want aardgas en elektriciteit worden steeds duurder, terwijl de aarde u haar warmte gratis schenkt en dat altijd zal blijven doen.

Een tweede manier om uw woning duurzaam en milieuvriendelijk te bouwen is door ze aan te sluiten op een warmtenet. “Dat betekent dat je je woning verwarmt door middel van restwarmte of warmte uit biomassa. De voordelen zijn gelijkaardig als bij geothermie: het is op termijn een pak goedkoper én milieuvriendelijker. U hoeft niet te investeren in een verwarmingsketel, want u tapt heet water af van het warmtenet om uw huis te verwarmen. Het energieprestatiepeil van uw woning aangesloten op een warmtenet, ligt bovendien lager dan dat van een huis verwarmd met gas.

Duurzaam bouwen is een tweede manier om uw woning duurzaam en milieuvriendelijk op te bouwen is door ze aan te sluiten op een warmtenet. “Dat betekent dat je je woning verwarmt door middel van restwarmte of warmte uit biomassa. De voordelen zijn gelijkaardig als bij geothermie: het is op termijn een pak goedkoper én milieuvriendelijker. U hoeft niet te investeren in een verwarmingsketel, want u tapt heet water af van het warmtenet om uw huis te verwarmen. Het energieprestatiepeil van uw woning aangesloten op een warmtenet, ligt bovendien lager dan dat van een huis verwarmd met gas.”

Koploper in de sector

Dumobil is met deze technieken koploper als het gaat om duurzaam bouwen. “Bovendien zal uw huis een hogere doorverkoopwaarde hebben wanneer u het aansluit op geothermie of op een warmtenet”, voegt Dumobil er nog aan toe. “En u draagt uw steentje bij – letterlijk en figuurlijk – aan een properder milieu. U bouwt dus aan de toekomst van ons allemaal.” Wie meer informatie wil over de projecten van Dumobil, kan een kijkje nemen op de website www.dumobil.be/duurzaambouwen.